lunes, 31 de enero de 2011

PRÀCTICA 9 --> Diagrama sistèmic

PRÀCTICA 9:
17 de Gener 2011
DIAGRAMA SISTÈMIC:
-. INTRODUCCIÓ:
En aquesta pràctica ens centrarem en la teràpia familiar estructural, que és una de les moltes aplicacions de l’enfocament sistèmic.
El creador d’ aquest sistema fou Salvador Minuchin, el qual, juntament amb altres psicòlegs, a mitjans del segle XX va començar a treballar amb grups familiars utilitzant l’enfocament sistèmic com a base metodològica de les seves sessions.
El seu objectiu era plasmar de forma gràfica el conjunt de relacions que es donen dins un sistema. Del producte final en direm à diagrama sistèmic.
Minuchin afirmava que totes les famílies tenen una estructura, i les relacions que mantenen entre ells poden derivar a:
-.  Famílies amb estructura estàndard.
-. Famílies amb estructura no estàndard.
En qualsevol dels casos, no contemplava la possibilitat de la existència de famílies des estructurades, ja que tota família/empresa, etc. Té una estructura; bona o dolenta, però la té.
Per tant podem dir que, l’estructura no determina el grau de benestar de la família, sinó del tipus de relacions que s’estableixen entre les persones d’aquesta estructura. Per tal de poder mantenir un ordre en la família cal tenir en compte 2 conceptes claus:
-. Jerarquia: en una empresa/família hi han diferents graus de responsabilitats, la qual cosa implica que hi haguin diversos nivells de poder.
-. Poder: allò que gestiona la política d’una família. (mai equitatiu). Cal tenir en compte que existeixen diferents gestions de poder, l’altre cosa és que sigui una gestió adequada. Minuchi ens diu que: el pare i la mare com a màxima figura dins la jerarquia; han de saber gestionar el poder de manera adequada, per tal de conservar una bona jerarquina.
Minuchin distingeix  afirma que el poder s’ha de gestionar en concepte d’autoritat, però que aquesta no sempre és fácil aconseguir-la, ja que per tanir-la abans te l’has de guanyar; però també és veritat que el poder  es pot aconseguir sense merèixer-lo .
-. La frontera, delimita el espais dins d’un subgrup, aquesta fa referència a la presa de decisions (individuals, compartides, etc.). Minuchi ens diu que el pare i la mare, adopten un paper molt inportant en la presa de decisions.
Existeixen 3 tipus de fronteres:
1)       Frontera Rígida: es representa ______ . Aquesta frontera, representa  un ambient on no hi ha comunicació, ni tampoc diàleg. És un medi on les opinions no són escoltades. Les famílies on hi apareixen aquet tipus de frontera no acostumen a funcionar.
2)       Fronters Laxes: es representen .............. aquest tipus de frontera és l’altre extrem. Sorgeixen quan es produeixen invasions de territori
3)       Fronteres Flexibles: es representen --------- Aquest tipus de fronteres permeten la comunicació i el consens entre aquells que estan dins i els que estan fora la frontera.

Les representacions grafiques que utilitzarem per representar una estructura són:

-. Genograma: representació gràfica de l’estructura d’un sistema.
      -. Diagrama: representació gràfica de l’estructura i de les relacions que s’estableixen en un sistema,

-PRÀCTICA: (realitzada amb Sergi Mora)
La pràctica consistirà en elaborar un genograma i un diagrama sistèmic,
GENOGRAMA:

 * COMENTARI:
Un matrimoni d’homosexuals que tenen un fill en comú (adoptat)El membre més gran d’aquesta parella, va estar casat (separat) amb una dona la qual va tenir un avortament als 4 mesos de gestació. L’altre membre de la parella (25 anys) també havia estat casat amb una dona (ara separat) amb la qual van tenir bessons (un nen i una nena).

DIAGRAMA SISTÈMIC:

* COMENTARI:
Una parella on tant el noi com la noia tenen 18 anys. Els dos mantenen un conflicte ocult, perquè els dos es veuen implicats en relacions alienes. El noi li és infidel amb dues noies més petites que ell (15 i 17); i la noia amb un noi  més gran que ella (25 anys). La noia de 18 anys manté un conflicte manifest amb una altra noia (19 anys), que al mateix temps té una relació de sobreimplicacó amb un noi de 17 anys. La parella de 19 i 17 anys estan units per perjudicar i  fer mal a la parella de 18 anys.


-. REFLEXIÓ PERSONAL
Tant el genograma com el diagrama sistèmic són representacions molt esquemàtiques que ajuden a visualitzar a simple vista les diferents relacions que apareixen en els diferents contextos (grup d’amics, família, empresa, etc).
No era el primer cop que veia aquest tipus  instruments, de fet ja hi havia treballat. Em sembla fantàstica la idea que existeixin uns símbols universals per explicar, o si més no situar-te,  el tipus de lligams que es poden establir en les diferents relacions.
Considero que aquestes dues eines, són de gran utilitat per qualsevol especialista, no només per un psicòleg sinó també per un advocat, un integrador social,etc. ja que et donen informació sobre un determinat context. No obstant crec que  aquestes representacions en ajuden a fer-nos una idea de la situació existent, però no és suficient. Com a psicòlegs ens interessen les interrelacions que es puguin establir en el context familiar, per exemple, però també ens interessa saber-ne les causes.
M’agradaria fer incís d’un aspecte que m’ha cridat l’atenció; pel què fa als tipus de família. Jo havia estudiat els diferents tipus de famílies: reconstruïda, extensa, monoparental, agregada,educadora, nuclear, etc.. i em sobta que dins la gran varietat de tipus ni hagués una que fos la desetructurada. No m’hi havia parat a pensar, però com molt bé diu  Minuchin tota família te una estructura, en tot cas podríem parlar de famílies estendard i no estàndard; sempre i quan s’establissin uns matisos i paràmetres per tal d’aclarir el concepte estàndard.

PRÀCTICA 8 --> CAUSALITAT CIRCULAR

PRÀCTICA 8:
10 de Gener 2011
CAUSALITAT CIRCULAR.
Introducció
ENFOCAMENT SISTEMÀTIC:
L’ enfocament sistèmic és una teoria que prové d’altres disciplines que no són de la psicologia; aquest té com a  objectiu  descartar la noció de causalitat lineal.

CARACTERÍSTIQUESS DE L’ENFOCAMENT SISTÈMIC:

-. És un enfocament que trenca amb algunes de les idees bàsiques de perspectives anteriors. A diferència dels enfocaments anteriors bàsics, els quals es centren en un individuà focus d’atenció; aquest enfocament es centra en grups d’individus, en sistemes (conjunt de persones amb unes determinades relacions, lligams, vicles,etc. entre elles).
-. L’Enfocament sistèmic considera la persona aïllada del seu context, com a individu individual. És a dir, qüestiona que la persona tingui el problema (interiorment),  ja que creu que aquest,és degut al conjunt de relacions que estableix la persona; per tant, és un manifest del malestar en el sistema (context no saludable)

-. No considera que es puguin arribar a determinar les causes del comportament. L’enfocament sistemàtic ens vé a dir, que no cal conèixer les causes que influeixen en les persones (xarxa interrelacionsà complexa). Més que el “per què” el que realment interessa a l’enfocament sistèmic és el “com”.
-.Es basa en dos teories:
1) Teoria General de Sistemes
2) Cibermètica
Les quals postulen que en un sistema s’estableixen relacions mútues entre tots els elements d’aquest, és a dir  el que faci un element té efectes amb els altres (interacció constant à interdependènciaà Efecte Papallona)

Per tant, podem dir que defensa un tipus de causalitat anomenada:
CAUSALITAT CIRCULAR. à model circular.
La qual diu que tot és causa i conseqüència a la vegada (principißàfi). Les relacions entre l’entitat i el seu context es tornen significatives. En el sistema circular, s’estableix un intercanvi d’informació que s’anomena retroalimentació,  aquesta consisteix en tornar a començar, m’explico.  En una cadena en la que el fet “A” afecta al “B”, aquest últim afecta al “C”, i el “C” porta altra cop fins al fet “A”
A               B

          C

CAUSALITAT LINEAL:
Model en el qual s’estableix una relació causa-efecte.
A àB (causa – efecte)

GREGORY BATESON:
Antropòleg que gràcies als seus estudis a indigens, defineix 2 tipus de relacions entre persones,  dins aquestes una de constructiva (+) i l’altre de destructiva(-):

-.SIMÈTRIQUES: És aquella en la qual els diversos elements del sistema interactuen de forma semblant ( escalada o desescalada)
-. Relació Sistèmica Constructiva. (exemple, esquema color lila)
-. Relació Sistèmica Destructiva. (exemple , esquema color blau)

-. COMPLEMENTÀRIES: És aquella on els diversos elements del sistema interactuen de forma diferent (rols diferents).
-. Relació Complementària Constructiva. (exemple , esquema color verd)
-. Relació Complementària Destructiva.(exemple, esquema color  taronja)


PRÀCTICA à (Realitzada Yaiza Navarro i Jordi Serradell)
Elaboració de quatre seqüències de causalitat circular per a cadascuna de les quatre modalitats de relació enumerades anteriorment. 
 -. Relació Complementària Destructiva. 

 -. Relació Sistèmica Constructiva.

-. Relació Complementària Constructiva.


-. Relació Sistèmica Destructiva. 
                               




REFLEXIÓ:
Desconeixia l’existència d’aquest enfocament. Pel què fa al meu punt de vista, val a dir que, tot i que em resulta molt interessant i curiós, no considero aquest enfocament del tot fiable. El fet que inicialment descartin a la persona de la possible causa dels problemes, no em sembla coherent.
Es un mètode  que pot ajudar a les persones a superar les angoixes, problemes i les dificultats que puguin experimentar,no obstant, reiterant el que he dit; considero que aquest mètode no té en compte tots els punts possibles; és a dir, descarta l’opció que la persona sigui la causant del problema, argumentant d’aquesta manera que el problema serà conseqüent de les relacions que el mateix individu pugui establir amb l’entorn que l’envolta.
És cert que els valors i les creences de la societat en què vivim, han anat canviant, i són precisament aquests aspectes els que ens influencien i modelen la personalitat de l’individu, creant molts cops models erronis a seguir; La qual cosa comporta que tots els éssers humanes posseïm algun component del nostre sistema, que malauradament no és del tot positiu. (enveja, còlera, etc.)
 La societat i l’entorn pot arribar a ser el causant dels problemes, però no l’únic. No s’ha de descartar la idea que la persona pot ser, també, la causant del problema. Les persones som éssers vius, i com a tals, som propenses a equivocar-nos, i ha com es diu popularment, entravencar-nos amb la mateixa pedra.
Jo sóc  més partidària que les persones som, la gran majoria de cops, les causants dels problemes i conflictes que apareixen a la nostra vida, degut als errors del processament d’informació, coneguts com distorssions cognitives. Si és cert, que cada individu és diferent i que les maneres d’afrontar i viure les coses depenen d’aquest; amb això vinc a dir que hi ha molts tipus de personalitats i que hi hauran persones que no faran cas a les opinions i els criteris del seu entorn, i que es prendran la vida de manera positiva i s’acceptaran a si mateixos tal i com son; però també hi hauran aquells que es preocuparan i donaran massa importància als “rumors” o les opinions de les persones del seu entorn i a la llarga acabaran desenvolupant un problema. 

sábado, 15 de enero de 2011

PRÀCTICA 7 --> Actituds Rogerianes. Documental "Pensant amb els altres"

PRÀCTICA 7:
20 de Desembre 2010
ACTITUDS ROGERIANES. DOCUMENTAL "PENSANT AMB ELS ALTRES":

PSICOLOGIA HUMANISTA- TERCERA FORÇA: 

La psicologia humanista neix durant la dècada dels anys setanta del segle XX, aquesta nou corrent avarca àmbits tant diversos com; la política, les arts, la psicologia, etc. És considerada la tercera força en psicologia, ja que sorgeix com a reacció de les dos teories predominants en aquell moment; el conductisme i la psicoanàlisi.
La psicologia humanista es basa  en l’experiència no verbal i els estats alterats de consciència. Pretén la consideració global de la persona i l’accentuació en els seus aspectes existencials (la llibertat, el coneixement, la responsabilitat, etc.) criticant a una psicologia que fins llavors, s’havia dedicat exclusivament a la ciència natural intentant reduir el ser humà a variables quantificables (conductisme) o bé centrant-se en els aspectes negatius i patològics de les persones (psicoanàlisi). El que pretén la psicologia humanista és integrar les formes (aparentment oposades) que s’expressaven en la psicologia de l’època
Un dels màxims representants en la psicologia humanista, deixant de banda  Abraham Maslow,  fou Carl Rogers.

CARL ROGERS:

-. BIOGRAFIA: 

Va néixer el 8 de gener de 1902 en Oak Park, Illinois, EEUU. Va ser  el quart de sis fills. El seu pare era un reconegut enginyer civil i la seva mare era mestressa de casa. Als 12 any , la seva família es va traslladar a Chicago. Durant l'adolescència, C. Rogers  va desenvolupar una gran interès per la naturalesa.
Va ingressar a la Universitat de Wisconsin, per tal d’obtenir la llicenciatura en agricultura, la qual va abandonar per a estudiar ministeri sacerdotal.  C. Rogers va ser un dels deu seleccionats per anar a Beijing, Xina, a la Conferència de la Federació Mundial d'Estudiants Cristians durant sis mesos. Les experiències que  va viure  allà li van fer posar en dubte les seves bases religioses. Al 1928 va obtenir el títol de Màster en Psicologia.
 Després de graduar-se es va casar, contra la voluntat dels seus pares, amb Helen Elliot. Es van mudar a Nova York, on Rogers va començar a assistir als Seminaris d'Unió Teològica, una institució religiosa liberal molt famosa. Però després va canviar de parer i va entrar al programa de psicologia clínica de la Universitat de Columbia. Va rebre el seu doctorat en 1931.


TEORIA ROGERIANES:

Tant Rogers com Maslow, defensen  d’una banda un model de persona essencialment positiu, ja que consideraven que no estava bé fixar-se només en els aspectes negatius i dolents de les persones , d’altra banda  afirmen que  els actes de bondat, honestedat, etc. formen part del que som en essència els éssers humans, i que si les condicions ho permeten, la persona projectarà lo més bo i millor.
 Una de les aportacions més importants en l'estudi de les persones fou el seu mètode de teràpia centrada en el client En aquest tipus de teràpia predomina sobretot la no directivitat ja que no s'han de donar consells, sinó facilitar les condicions òptimes i la comunicació.
Per Rogers, la conducta de les persones és fruit de la tendència innata a satisfer necessitats i créixer i defensa que cada persona posseeix en el seu interior la saviesa per saber com créixer i que el qui sap més d'un mateix és cadascú.  
Per Rogers (psicologia humanista) el pacient passa a és client; el psicòleg clínic  defensa que un client és un element actiu en la., és el qui té la responsabilitat i llibertat en el seu procés terapèutic, per dir-ho d’alguna manera és ell qui guia la teràpia, El client és el qui condueix la teràpia, perquè segons Roger ell era el responsable del seu creixement.
D’altra banda l’expert ja no és psicòleg; però aquest té la funció de proporcionar les condicions idònies perquè les qualitats i els aspectes positius del seu client pugui aflorar; en aquest cas el psicòleg adopta el rol de guia.  En el model terapèutic el  psicoterapèutic és capaç de crear un context adequat  on hi predomini la tranquil·litat, la comprensió, l’empatia,etc. d’aquesta manera el pacient notarà tots aquestes sensacions positives, i donarà de si tot el seu potencial aconseguint d’aquesta manera un creixement més favorable.  

La teràpia consistirà en crear les condicions òptimes per a un creixement i desenvolupament adequat utilitzant la empatia per tal de comunicar-se amb el client. Les actitud necessàries o bàsiques que ha d'experimentar el mateix l'individu per aconseguir aquesta fita seran:

1-. Acceptació incondicional: o consideració positiva incondicional implica acceptar a la persona tal qual és, sense distincions d'ètnia, estudis, condicions... amb els seus sentiments i experiències. s’ha de saber distingir  i acceptar a una persona per ser el que és i el que fa, és a dir acceptar-la tal com és.

2-. Comprensió empática:  empatia o escolta empática és la capacitat de comprendre a l'altra persona, viure i sentir el que ell sent, popularment conegut com – ficar-se en la seva pell – però també implica transmetre i comunicar la teva comprensió a l’altra persona.  Per C. Rogers el terapeuta ha de tenir aquesta capacitat i d’aquesta manera entendre i facilitar així l’acompanyament terapèutic  del pacient. Carl  afirmà que amb un sol minut a l'any que ens sentíssim totalment entesos ja hi havia prou. 

3-. Autenticitat, congruència i coherència: sentir, pensar i actuar de manera coherent, sense contradiccions, això permet un diàleg sincer entre terapeuta i pacient, És l’a Actitud d’aconseguir ser el que realment un és, sense ocultar-se per ser el que els altres voldríem que fóssim.



DOCUMENTAL 60minuts.  --> PENSANT AMB ELS ALTRES
Abril 2002

Els protagonistes d’aquest reportatge són els alumnes de 4t de primària d’una escola pública d’una ciutat d’uns 8.000 habitants del Japó. El professor Toshiro Kamamori és un enamorat de la seva feina que intenta fer possible l’aprenentatge i la diversió. Les càmeres de TV3 acompanyen durant un any, les sessions educatives i amb elles els conflictes que sorgeixen a la classe.
L’objectiu del professor és fer entendre als alumnes, quina és la clau per viure feliç, “aprendre a pensar en els altres” . La classe del professor Kanamori mantindrà una tradició important; cada dia tres alumnes llegiran en veu alta les cartes que han escrit als seus companys de classe. En aquestes “cartes de la llibreta”, que es diuen així perquè estan escrites en una llibreta, hi queden registrats els pensaments d’aquests nens i nenes de 10 anys. En les cartes, els alumnes poden explicar les coses més importants que pensen. 

Un cop llegida la carta, la resta d’alumnes tenen l’oportunitat d’expressar obertament el que han sentit, i els ha provocat. La classe esta coberta d’un clima de solidaritat que permet a la resta de companys compartir experiències entre iguals, aprendre a escoltar i al mateix temps entendre els companys.  M’ha cridat l’atenció la receptivitat que mostren els companys quan un nen/a explica records, i m’impressiona que la tots els alumnes de la classe intentin comprendre la tristesa i el patiment dels seus amics.

Per Kanamori,  treballar l’empatia és el més important, ell creu que la feina més important d’un mestre és ensenyar que la vida té un gran valor, ja que té la sensació que avui en dia, arreu del món, cada vegada es valora menys la vida; és doncs per aquest motiu que dóna la oportunitat als seus alumnes d’experimentar la vida amb alegria. Kanamori diu als seus alumnes que han d’aprofitar amb alegria totes les oportunitats d’expressar la seva personalitat individual.

En la seva recepta per a la felicitat, Kanamori diu que cada nen/a ha de reafirmar els seus punts forts i els dels seus amics; i que els seus amics han de fer el mateix amb els d’ell. Kanamori vol que en la seva classe, els alumnes creïn uns lligams forts entre ells. 

*. En el documental també es veu reflectit un tema d’actualitat en les escoles, “el bulling”, uns quants nens i nenes són objectes de burles i crítiques;   El senyor Kanamori té por que això es converteixi en un problema greu si no s’hi posa remei. El preocupa el sentiment de menyspreu que s’amaga en el cor dels infants. Per tal de solucionar el problema, realitza una classe magistral; els demana als nens i nenes que contestin, de manera clara i sincera a la pregunta- per què tracteu als vostres amics amb tant de menyspreu? Tots expliquen vivències però cap s’atreveix a dir “jo he tractat malament a un company” donen la culpa a tots menys a ells mateixos. Finalment a través de cartes expressen els seus sentiments des de l’altre perspectiva – assetjadors -.  

 *. Els alumnes s’han passat un mes construint un raid, una feina que forma part d’un projecte educatiu més ampli. S’han repartit en tres grups i ells han fet tot el treball, des dels plànols de l’embarcació fins a la recerca de materials, sense l’ajuda del mestre.  El mateix dia que els alumnes han de provar el raid, sorgeix un altre problema molt interessant. Un dels alumnes ha parlat durant tot al matí, mentre el mestre impartia classe,  tot i les advertències d’aquest. Kanamori està molt enfadat, i com a càstig li prohibeix estrenar el raid, que ha elaborat juntament amb el seu grup. 
Tots podran estrenar el raid menys ell. No obstant els seus companys protesten sobre el càstig expressant raonadament la seva opinió. Finalment el professor reflexiona i absol el càstig.

*. Sorgeix un  fet trist; el pare d’un alumne de la classe s’ha mort, un cop més el professor Kanamori aprofita per donar lliçons sobre la vida i dóna consells de com agafar-se-la. Els alumnes busquen solucions per ajudar al seu company en aquests moments tan dolorosos i difícils. Juntament decideixen escriure-li cartes per tal d’animar-lo.

*. Arriba final de curs, els nens i nenes busquen idees per celebrar el comiat. Finalment decideixen escriure una carta  al difunt pare del nen de la classe, per explicar-li com està el seu fill; ho fan d’una manera diferent a la de sempre; escriuen el missatge sobre la sorra compactada del pati. Cada nen escriu un caràcter diferent. Un cop acabat l’escrit, el llegeixen en veu alta  “Pare de Mifuyu i pare de Tsubasa: els vostres fills estan bé, nosaltres sempre estem amb ells, no patiu” 
Per acabar el curs el senyor Kanamori escriu la mateixa paraula de sempre “lligams” i els hi fa un discurs relacionat amb el tema.


OPINIÓ PERSONAL:

M’ha agradat tan el documental que no ser ni per on començar, bé si, si que ser per on començar; Quina manera d’impartir classe mare meva! M’ha encantat. Hi ha hagut tantes coses que m’han cridat l’atenció i m’han sorprès. Els alumnes per una banda, la seva capacitat de raonament, el seu companyerisme, la manera que tenen d’escoltar, entendre i ajudar als seus companys, d’altra banda el professor, el seu caràcter, els seus objectius, la manera com té d’educar als infants és impressionant. A mesura que anava avençant el documental   quedava més meravellada.  Com que, si expliques tot allò que m’ha cridat l’atenció no acabaria mai, donaré la meva opinió de les 3 o 4 coses/fets/accions, que m’han sobtat més. 

*- Quan sorgeix el problema del raid, en què a un dels alumnes se li prohibeix anar a estrenar-lo: el comportament dels alumnes és realment admirable. M’ha sobtat que els alumnes reivindiquessin  i posessin en qüestió la decisió del professor, aquí, a Espanya això no passa! Els alumnes són, per dir-ho d’alguna manera objectes passius, estan sotmesos a les decisions i les ordres del professor, si més no en aquestes edats (10 anys), i sincerament, pensant amb quan jo tenia la seva edat, no crec que cap dels meus companys incloent-m’hi a mi haguéssim tingut la valentia d’exposar la nostre oposició i menys d’una manera tan raonada com la d’aquests nens/es. En moments com aquests t’adones de les mancances de l’educació del nostre país. No ser si a Japó, però en la classe del senyor Kanamori, l’educació i el pensament dels alumnes és totalment diferent a la   nostra. Aquest comportament i aquesta manera de fer, òbviament és adquirit, els nens/es expressen els seus sentiments les seves emocions, etc. perquè des de petits és el que se’ls hi ha ensenyat. A diferència d’aquí (Espanya) i com aquí en molts altres països, allà es dóna afecte no només quan els infants estan a la llar d’infants, sinó durant tota la seva etapa educativa ( de primària), i evidentment això es pot percebre en la manera d’actuar i pensar; no només per a ells, sinó també pels seus companys (empatia). És evident que, torno a repetir no ser si a tot al Japó o només en certes escoles, els docents donen molta importància als sentiments dels nens i nenes.

*- La manera com el senyor Kanamori dóna classes, és constructiva i alhora productiva. El docent aprofita qualsevol moment per donar consells als seus alumnes de com han d’agarar-se la vida, de manera positiva i alegrament. Kanamori valora les paraules i l’empatia dels alumnes i ho exterioritza mitjançant la paraula, el gest i la mirada. Tot aquest seguit d’actes ajuden a la cohesió grupal i ,al mateix temps,a establir uns lligams cada vegada més forts entre els iguals. El contacte físic és present en tot moment, abraçades, xocades de mans, etc. això fa que l’ambient sigui més harmònic i agradable, i ajudar als infants a desenvolupar-se i expressar-se lliurement.
La forma com s’adreça als alumnes, és curiosa i distint a la d’aquí. En el documental hem pogut veure que durant el transcurs d’un curs acadèmic han passat moltes coses, algunes de bones i d’altres de no tant bones. Però en tot moment el professor dirigit als alumnes, com si aquests (10 anys) fossin persones adultes. Explicant les coses de forma clara i sense embuts, utilitzant un vocabulari culte; que curiosament però evidentment els alumnes empren més tard en els seus raonaments.

*- Per últim, faré una petita pinzellada de l’educació i la metodologia. Per exposar la meva opinió em centraré amb una activitat que ha sortit en el documental, la qual consisteix en dibuixar un autoretrat del cos dels nens/es i de la seva ment. M’ha fet pensar en una activitat que jo vaig realitzar quan era petita, amb la diferència que aquesta és molt més productiva, gratificant, estimulant, enriquidora i coherent.
Els alumnes ressegueixen la silueta del seu cos en uns papers molt grans, desprès hi afegeixen detalls sobre la seva vida i la seva personalitat. Per mi aquest exercici és una oportunitat per reflexionar sobre qui són, és profitós, és útil. Quan el comparo amb el que jo havia fet quan era petita em sobta. Jo havia seguit el mateix procediment que feien els nens i nenes del vídeo però, en comptes de plasmar experiències, vivències, etc. dibuixàvem la roba que portàvem; i la meva pregunta és: Què ens aporta fer un autoretrat i dibuixar-hi la roba que portem posats? RES!, si és cert t’ho passes bé i és una activitat maca, però perquè no fer-la també educativa? Quan penso en aquestes coses m’indigno, torno a reiterar,  l’educació que rebem té tantes mancances.