domingo, 6 de febrero de 2011

PRÀCTICA 6 --> Necessitats humanes (Piràmide de Maslow)


PRÀCTICA 6:
28 de Gener 2011

NECESSITATS HUMANES.

Introducció 

ENFOCAMENT HUMANISTA:

En la última classe varem parlar de  Abraham Maslow.
Abraham Maslow (1908-1970) psicòleg conductista  E.E.U.U. En la seva obra “Una teoria sobre la motivació humana ( A Theory of Human Motivation) de 1943, desenvolupa la  teoria de la jerarquia de les necessitats humanes.
Maslow, a través d’aquesta jerarquia postula un nou model per entendre les persones i el seu comportament, anomenat, l’enfocament humanista.
Aquest nou enfocament declarar que la persona essencialment és bona i si les condicions són bones tenim persones generoses i agradables.
Una necessitat és tot allò que si no es cobreix la persona emmalalteix o mor. A partir d’aquí Maslow ens diu que hem de cobrir  les nostres necessitats, i d’aquesta manera aconseguirem satisfer-nos i alhora arribar a la felicitat.
 El psicòleg afirma que a mesura que es vagin satisfent les necessitats més bàsiques (part inferior de la piràmide), els humans anem  desenvolupant necessitats més elevades (part superior de la piràmide)

La piràmide  de necessitats humanes; està formada per 5 nivells/estats que van des de les necessitats més bàsiques, situades la part inferior,  fins a les superiors aquelles que ens permeten l’autorealització. 
La piràmide s’estructura de la següent manera:

Necessitats fisiològiques, aquestes són les necessitats bàsiques sense les quals els humans no podem sobreviure com respirar, menjar o hidratar-nos.
 
Necessitat de seguretat: les quals sorgeixen quan les fisiològiques es mantenen equilibrades. Les necessitats bàsiques d'aquest nivell són; sentir-se segur físicament  i mentalment.

Necessitats d’afiliació o socials, aquelles necessitats relacionades amb el desenvolupament afectiu de l’individu; és sentir la necessitat de pertànyer a un grup, a una comunitat, a una família o uns amics que ens donin afecte i que responguin quan els necessitem.
Algunes de les necessitats bàsiques d'aquest nivell són: l'amistat, l'afecte, l'amor, la família,etc.

Necessitat d'autoestima: Segons Maslow podem distingir dos tipus d’autoestima; una de baixa, on s’engloba respecte per part de la resta de persones, de les quals esperem atenció, estima i l’altre d’alta,  l’autoestima alta la qual consisteix en respectar-se i confiar en un mateix.

Necessitats d’autorealització, estan situades a la punta de la piràmide. No es poden satisfer aquestes, si anteriorment no s’han satisfet les altres, com diu el mateix nom es tracta de realitzar-se com a persona, sentint-se útil i feliç



Per tal de satisfer les necessitats, trobem tres tipus de comportaments:
-.Comportament constructiu:  s’aconsegueix satisfer les necessitats i tothom es beneficia.
-. Comportament destructiu: s’aconsegueix satisfer les necessitats però no tothom es beneficia.
-. Comportament fallit: Es aquell comportament on no s’assoleix l’objectiu; satisfer les necessitats.

 

PRÀCTICA:

Aquesta pràctica, consisteix en buscar un comportament constructiu, destructiu i fallit per a cada un dels nivells de la piràmide.

Necessitats Fisiologiques: En Joan, no te feina i tampoc diners per comprar-se menjar
-          Comportament constructiu: demana diners a un seu amic, per poder-se comprar alguna cosa per menjar, prometent-li que quan en tingui li tornarà.
-          Comportament destructiu: Entra en un supermercat, i roba menjar.
-          Comportament fallit: No gosa demanar diners al seu amic, aquell dia no menja res.

Necessitats de seguretat: La Maria, pateix sobrepès i vol perdre uns quilos, ja que té problemes cardíacs.
-          Comportament constructiu: Fa exercici 4 cops per setmana, controla la dieta mitjançant un especialista
-          Comportament destructiu: Fa una dieta estricta que va  trobar  per internet. Pren més de 3 pastilles al dia, per tal d’aprimar-se.
-          Comportament fallit: no respecta la dieta, menja 5 croissants de xocolata al dia, i el seu pès continua augmentant considerablement.

Necessitats d’afiliació o socials: La Sonia i en Josep, són una parella molt unida, però últimament hi ha un ambient deteriorat. Tots dos tenen problemes.
-          Comportament constructiu: Decideixen parlar del problema, i acorden que sempre que hi hagi un problema, ho comentaran  amb la parella, per tal de no fer gran un petit problema.
-          Comportament destructiu: Discuteixen, es diuen les coses inferioritzant a l’altre persona i tallen la relació.
-          Comportament fallit: Decideixen, passar del problema i continuar com si res hagués passat.

Necessitats d’autoestima: Tothom critica la manera de vestir de la Cristina.
-          Comportament constructiu: La cristina ignora els comentaris no els hi dóna importància, ella es sent agust anant com va.
-          Comportament destructiu: Li afecten els comentaris i les crítiques de la gent. Decideix, tot i que no li agrada, canviar el seu estil de vestir.
-          Comportament fallit: Cada cop que percep que la gent parla d’ella, es rebota  i discuteix amb ells, conseqüentment acaba enfadada amb tothom.

Necessitats d’autorealització: La Laia, vol treure’s la carrera amb les millors notes possibles.
-          Comportament constructiu: Cada dia repassa el temari impartir a classe, buscar informació per tal de complementar la que ja té. S’organitza i fa un pla d’estudis per tal de gestionar millor el temps.(estudis, família, amics,etc)
-          Comportament destructiu: Es tanca tot el dia  ala biblioteca, fins les 9 de la nit, deixant de banda la seva família, els seus amics.
-          Comportament fallit: Tot i havent fet un pla d’estudis , no el compleix, no dedica les hores establertes, i alhora de fer els exàmens copia als demès. 


REFLEXIÓ:
La teoria que postula Maslow, ens parla de les necessitats  que tenim les persones per tal de sentir-nos realitzats.
Qualsevol ésser humà tendeix a cobrir les necessitats més bàsiques per tal de poder arribar a aquelles situades a un esgraó més amunt. Per tal d’arribar-hi, i d’aquesta manera palpar el llindar  de felicitat, les persones podem adoptar 3 tipus de comportaments; en molts casos és difícil escollir el comportament constructiu. En el meu cas, em considero bastant impulsiva i molts cops actuo  de manera incorrecta; és bo que mitjançant la pràctica se’m hagin plantejat altre cop les 3 alternatives de comportament. Tot i que ser que existeixen, molts cops no les tinc en compte, i va bé recordar-les d’aquesta manera les tinc més presents i puc actua amb consideració i raonadament.
És ven cert el que afirma Maslow, si no pots estar bé amb tu mateix si no tens les necessitats bàsiques  cobertes, no podràs arribar al benestar interior, no podràs estar bé tu mateix. D’aquesta manera, si aconseguim cobrir les nostres necessitats correctament, trobarem una harmonia interior, i això en permetrà ser més receptius amb els altres.  Si no aconseguim cobrir-les, ens tornem vulnerables, dèbils i susceptibles a la vida, arribant en alguns  dels casos al suïcidi.
Un cop feta aquesta pràctica, em paro a pensar i conseqüentment valoro la meva vida,les meves creences, els meus valors, i m’adono que infravaloritzo allò més bàsic allò més fisiològic. Però sobretot considero que, no només jo sinó moltes persones, no valorem o no donem les gràcies a aquelles persones que en ajuden a cobrir dites  necessitats. Qui ens donava de menjar quan erem petits?, Qui ens donava seguretat? I afecte?... a moltes de les preguntes que em faig, m’apareixen els pares de resposta; i es que... m’hi paro a pensar, i no els hi he agraït prou, tot allò que han fet per mi. Gràcies a ells, vaig tenir una infància fantàstica i encara ara són un pilar importantissim per mi; aquesta pràctica m’ha fet reflexionar, i m’ha fet pensar que mai els hi podré agrair tot el que han arribat a fer per mi; però una bona manera de demostrar-ls-hi la meva gratitud, és actuant de la mateixa manera que ells han actuat amb mi.

Concloure la pràctica, ampliant informació i  recomanant aquest vídeo del youtube, on s’explica la teoria de Maslow, “les necessitats humanes” mitjançant anuncis publicitaris.  .

http://www.youtube.com/watch?v=l-Dys6Fzg0I

1 comentario: