miércoles, 12 de enero de 2011

PRÀCTICA 5 --> La pasion secreta


PRÀCTICA 5:
13 de Desembre 2010
LA PASION SECRETA- S. FREUD:

- BREU INTRODUCCIÓ:
En la sessió de dilluns 13, varem mirar la pel·lícula “ la passion secreta” la qual plasmava la vida professional i més concretament les teories que va desenvolupar Freud. La cinquena pràctica consisteix en escollir allò que ens hagi agradat o ens hagi sobtat més del film i fer un resum/ reflexió personal seguit d’una conclusió.

-SINAPSIS PEL·LíCULA:
Gènera: Drama
Nacionalitat: USA
Director: John Huston
Duració: 112 minuts.
Argument:
Aquesta pseudo-biogràfica pel·lícula descriu a partir de 1885, cinc anys de la vida del psicòleg vienès Freud (1856-1939). En la primera part, apareix el període d’aprenentatge del jove Freud i el seu trajecte;
-. Rebuig de la posició organística defensada per Meynert. Viatja fins a França per trobar-se amb Charcot.
-. Apropiació de la hipnosi gràcies a Charcot, a partir d’aquí Freud, aprèn a utilitzar la hipnosi per trobar les raons de la psicosi.
-. Ús del mètode catàrtic amb el suport  i la col·laboració de Breuer.
A mitja pel·lícula, Freud es troba amb una jove pacient, Cecily turmentada per un malson, que es remet a la infància. A partir d’aquí s’estableix un anàlisi en paral·lel entre Cecily i Freud, la pel·lícula ens mostra la vinculació que hi ha entre ambdós casos i posa de manifest la seva dependència mútua, de manera que cada avenç aconseguit en qualsevol d'ells proporciona un nou impuls per a la compressió de l'altre

Durant la pel·lícula apareixen moltes de les teories de Freud, a mi una de les escenes que més em va sobtar, deixant de banda l’acte on apareix el noi amb el complex d’edip, és la Catarsi; no obstant aquesta va interrelacionada amb la teoria de l’estructura de la psique (entitats personals)entre d’altres. Primer hem de ser conscients, de l’estructura i el funcionament de la nostra ment per ajudar a superar els deliris de les persones, i d’aquesta manera superar el trauma.
Abans d’introduir-me totalment en la teoria, faré una petita pinzellada del que explicaré. Començaré explicant la Hipnosi, ja que a través d’aquesta s’ajuda al pacient a  fer conscient aquell trauma establert en l’inconscient, seguidament faré èmfasi a la Catarsi (fer conscient allò inconscient)  i concloure la pràctica explicant. la teoria de l’estructura de la psique (metàfora de d’iceberg- inconscient/preconscient/ conscient -  allò, jo, superjo)


A TRAVÉS DE QUINA TÈCNICA?

HIPNOSIS – HISTÈRIA:
 A París, Charcot utilitzava la hipnosi per estudiar la histèria, malaltia mental que s'expressava en trastorns físics (dolors, paràlisi de membres ...) sense causa física aparent. Gràcies a la tècnica de d’hipnosi, Charcot podia alleujar part dels símptomes o reproduir-los en persones normals. Tots aquests coneixements, foren transmesos a Freud quan aquest estava d’alumne a la prestigiosa escola  de Charcot, a París.
 Quan Freud retornar  a Viena, es troba amb  Breuer  el qual també estava interessat amb el tema. Tan un com l’altre utilitzen la hipnosi per continuar els estudis de la histèria. Breuer juntament amb Freud, tracten el cas d’una pacient jove Cecily (Anna O.), que a causa d’un trauma en la infantesa va desenvolupar un seguit de trastorns, paràlisi de les extremitats superiors i inferiors amb espasmes involuntaris, canvis dràstic d’humor, etc... Mitjançant la  hipnosi, van aconseguir que aquesta pacient rememorés suposades experiències traumàtiques que provenien de la seva infantesa, i  expliques les seves fantasies i experiències.
Freud  va considerar que la histèria tenia com a causa, tres factors principals:
-. Experiència traumàtica,
-. Situada a la infància,
-. De caràcter sexual.
 Degut a la gravetat de la vivència, la pacient (Cecily) no va ser capaç d'integrar les vivències/experiència  de la seva infantesa de manera adequada en la seva ment. I va reprimir aquest succés a la part inconscient de la seva psique. Un cop la pacient Cecily era capaç de recordar les emocions i les vivències reals (no fictícies ni fantasies), els símptomes desapareixienà fenomen anomenat CARATSI
 
LA CATARSI :
(MÈTODE CATÀRTIC - concepte psicoanalític)
La catarsi o purgació fou el mètode terapèutic utilitzat per Freud fins que el substituir pel mètode d’associació lliure.

La catarsi no és res més que fer conscient allò inconscient, l’objectiu d’aquesta no és res més que troba les vies adequades per manifestar i descarregar l’energia que ocasiona la histèria. Freud hipnotitzava als seus pacients i els obligava a rememorar les experiències traumàtiques reprimides.  En la suggestió hipnòtica el subjecte, en aquest cas Cecily, expressava les emocions i idees reprimides, amb el que aconseguia descarregar l'energia reprimida,i d’aquesta maner  "purificar-se". Així fou com Cecily (Anna O.) es va curar dels símptomes, produïts per el trauma sexual que va patir a la infantesa relacionat amb els seu pare.

QUÈ S’ENTÈN PER CONSCIENT I QUÈ S’ENTÈN PER INCONSCIENT?

PRIMER MODEL: conegut com a topogràfic ja que delimita la psique en tres zones:  conscient, preconscient i inconscient
-. La consciència: és la qualitat momentània que caracteritza les percepcions externes i internes dins el conjunt dels fenòmens psíquics.
-. L’inconscient: s'utilitza per connotar els continguts no presents en la consciència. Està format per continguts reprimits que busquen tornar a la consciència o bé que mai van ser conscients i la seva qualitat és incompatible amb la consciència.
-. El preconscient: avalua els continguts que no estan presents en el camp de la consciència però poden esdevenir conscients. 


SEGON MODEL: també anomenat model  estructural ja que defineix els tres conceptes  bàsics: Això, el Jo i el Superjo.
-. ALLÒ – “ID”:  Formen part de l’allò els instints i les pulsacions primàries de la naturalesa humana que no estan controlats per la consciència.  ID o Allò és la nostra part més innata basada en el principi de plaer. És considerada la zona més egoïsta;  ja que només buscar satisfer les necessitats del propi individu.
-. SUPERJO – “ SUPEREGO”: Aproximadament apareix cap als 3 anys, és quan l’infant té en compte l’altra gent, apareix el sentiment d’empatia.
-. JO - “EGO” : apareix aproximadament als 2 anys, és quan l’infant s’adona que no sempre es pot satisfer les seves necessitats de manera immediata, ja que la mateixa realitat imposa restriccions.  


OPINIÓ PERSONAL I REFLEXIO:

Aquesta ha sigut una pràctica diferent, el fet d’introduir una pel·lícula per acabar de clarificar les idees, la vida i les teories de Freud, m’ha semblat molt bona idea; a més val a dir que la pel·lícula és molt interessant i m’ha agradat més del que em pensava en un principi.
Durant el film hi ha hagut bastants escenes que m’han impactat i sorprès; una d’elles, com he dit anteriorment però no he explicat, és on es representa el complex d’Edip, la fantasia, les ganes, la passió i els sentiments (de rabia-pare, amor-mare) que exposar el noi amb aquell maniquí em van esgarrifar, i em van fer plantejar un seguit de qüestions: Tant ens pot enganyar la nostre ment? fins al punt d’arribar a aquests extrems... Actualment es produeixen aquests  fets? Si és així, no crec que es produeixin amb la mateixa intensitat.
La catarsi és un fenomen impressionant, però és real? Es podria establir un paral·lelisme entre la histèria (que es patia  temps endarrere) i un trastorn tan habitual avui en dia, com la bulímia. Si mitjançant la tècnica hipnòtica, és podia arribar a la caratsi i d’aquesta manera curar els símptomes, tranquil·litzant d’aquesta manera la psique de l’individu; perquè no es pot fer el mateix amb els trastorns alimentaris?, per exemple.

Freud, va revolucionar el món de la psicologia, introduint teories i models innovadors en aquella època, que encara avui en dia perduren i s’utilitzen, (amb alguns conceptes modificats) en moltes teories psicològiques actuals. Quan vegada que m’endinzo més en la psicologia i sobretot en les idees de Freud, m’adono que aquest és una figura clau, i cada cop és més el meu respecte i la meva admiració, pel seu treball i la seva persona.

1 comentario: