PRÀCTICA 9:
17 de Gener 2011
DIAGRAMA SISTÈMIC:
-. INTRODUCCIÓ:
En aquesta pràctica ens centrarem en la teràpia familiar estructural, que és una de les moltes aplicacions de l’enfocament sistèmic.
El creador d’ aquest sistema fou Salvador Minuchin, el qual, juntament amb altres psicòlegs, a mitjans del segle XX va començar a treballar amb grups familiars utilitzant l’enfocament sistèmic com a base metodològica de les seves sessions.
El seu objectiu era plasmar de forma gràfica el conjunt de relacions que es donen dins un sistema. Del producte final en direm à diagrama sistèmic.
Minuchin afirmava que totes les famílies tenen una estructura, i les relacions que mantenen entre ells poden derivar a:
-. Famílies amb estructura estàndard.
-. Famílies amb estructura no estàndard.
En qualsevol dels casos, no contemplava la possibilitat de la existència de famílies des estructurades, ja que tota família/empresa, etc. Té una estructura; bona o dolenta, però la té.
Per tant podem dir que, l’estructura no determina el grau de benestar de la família, sinó del tipus de relacions que s’estableixen entre les persones d’aquesta estructura. Per tal de poder mantenir un ordre en la família cal tenir en compte 2 conceptes claus:
-. Jerarquia: en una empresa/família hi han diferents graus de responsabilitats, la qual cosa implica que hi haguin diversos nivells de poder.
-. Poder: allò que gestiona la política d’una família. (mai equitatiu). Cal tenir en compte que existeixen diferents gestions de poder, l’altre cosa és que sigui una gestió adequada. Minuchi ens diu que: el pare i la mare com a màxima figura dins la jerarquia; han de saber gestionar el poder de manera adequada, per tal de conservar una bona jerarquina.
Minuchin distingeix afirma que el poder s’ha de gestionar en concepte d’autoritat, però que aquesta no sempre és fácil aconseguir-la, ja que per tanir-la abans te l’has de guanyar; però també és veritat que el poder es pot aconseguir sense merèixer-lo .
-. La frontera, delimita el espais dins d’un subgrup, aquesta fa referència a la presa de decisions (individuals, compartides, etc.). Minuchi ens diu que el pare i la mare, adopten un paper molt inportant en la presa de decisions.
Existeixen 3 tipus de fronteres:
1) Frontera Rígida: es representa ______ . Aquesta frontera, representa un ambient on no hi ha comunicació, ni tampoc diàleg. És un medi on les opinions no són escoltades. Les famílies on hi apareixen aquet tipus de frontera no acostumen a funcionar.
2) Fronters Laxes: es representen .............. aquest tipus de frontera és l’altre extrem. Sorgeixen quan es produeixen invasions de territori
3) Fronteres Flexibles: es representen --------- Aquest tipus de fronteres permeten la comunicació i el consens entre aquells que estan dins i els que estan fora la frontera.
Les representacions grafiques que utilitzarem per representar una estructura són:
-. Genograma: representació gràfica de l’estructura d’un sistema.
-. Diagrama: representació gràfica de l’estructura i de les relacions que s’estableixen en un sistema,
-PRÀCTICA: (realitzada amb Sergi Mora)
La pràctica consistirà en elaborar un genograma i un diagrama sistèmic,
GENOGRAMA:
* COMENTARI:
Un matrimoni d’homosexuals que tenen un fill en comú (adoptat)El membre més gran d’aquesta parella, va estar casat (separat) amb una dona la qual va tenir un avortament als 4 mesos de gestació. L’altre membre de la parella (25 anys) també havia estat casat amb una dona (ara separat) amb la qual van tenir bessons (un nen i una nena).
DIAGRAMA SISTÈMIC:
* COMENTARI:
Una parella on tant el noi com la noia tenen 18 anys. Els dos mantenen un conflicte ocult, perquè els dos es veuen implicats en relacions alienes. El noi li és infidel amb dues noies més petites que ell (15 i 17); i la noia amb un noi més gran que ella (25 anys). La noia de 18 anys manté un conflicte manifest amb una altra noia (19 anys), que al mateix temps té una relació de sobreimplicacó amb un noi de 17 anys. La parella de 19 i 17 anys estan units per perjudicar i fer mal a la parella de 18 anys.
-. REFLEXIÓ PERSONAL
Tant el genograma com el diagrama sistèmic són representacions molt esquemàtiques que ajuden a visualitzar a simple vista les diferents relacions que apareixen en els diferents contextos (grup d’amics, família, empresa, etc).
No era el primer cop que veia aquest tipus instruments, de fet ja hi havia treballat. Em sembla fantàstica la idea que existeixin uns símbols universals per explicar, o si més no situar-te, el tipus de lligams que es poden establir en les diferents relacions.
Considero que aquestes dues eines, són de gran utilitat per qualsevol especialista, no només per un psicòleg sinó també per un advocat, un integrador social,etc. ja que et donen informació sobre un determinat context. No obstant crec que aquestes representacions en ajuden a fer-nos una idea de la situació existent, però no és suficient. Com a psicòlegs ens interessen les interrelacions que es puguin establir en el context familiar, per exemple, però també ens interessa saber-ne les causes.
M’agradaria fer incís d’un aspecte que m’ha cridat l’atenció; pel què fa als tipus de família. Jo havia estudiat els diferents tipus de famílies: reconstruïda, extensa, monoparental, agregada,educadora, nuclear, etc.. i em sobta que dins la gran varietat de tipus ni hagués una que fos la desetructurada. No m’hi havia parat a pensar, però com molt bé diu Minuchin tota família te una estructura, en tot cas podríem parlar de famílies estendard i no estàndard; sempre i quan s’establissin uns matisos i paràmetres per tal d’aclarir el concepte estàndard.
Correcte, Susanna!
ResponderEliminarEn la línia del que demano.